MONTESSORI ÖĞRETMENİ

 
 
 

Montessori  ye gore “Cocuk  gercekten mucizevi bir varliktir. Ve egitimci tarafindan  derin bir sekilde hissedilmelidir”.

Gozlem ve takip montessori metodunun kalbidir. Bu metod sayesinde cocugun ic dunyasindaki hazineler ortaya cikar.

Bu yuzden Montessori ye gore  Montessori ogretmeni  bir ogretmenden ziyade cocuk uzerinde bir psikolog gibi calismali. Cocuklarin bilimsel gozlemcisi olmali.

American Montessori Society (AMS)  Montessori metodunu su sekilde tanimlar.

Maria Montessori tarafından gelistirilen Montessori metodu cocuk merkezli egitim yaklasimidi rki cocugun doğumdan yetişkin oluncaya kadar bilimsel olarak gözlemlenmesine dayanir. Cocuga saygi ve çocuk odakli bir metod olarak tanimlanir. Bu yuzdendirki dunyanin farkli kulturlerinde 100 yili geçkin bir suredir basarisi test edilmiş bir egitim modelidir.

Geleneksel egitim sistemindeki gibi cocuk normlarla ve standartlarla kiyaslanmiyor. Inaniliyorki her cocuk ozeldir ve tektir. Cocuk ogrenirken ve basarirken butun elestirilerden ve kisitlamalardan ozgur olmali. Ogretmen ogrenxcinin calismasini degerlendirriken odul ve ceza kullnamkatan  kacinmali. . Ve ogretmen asla cocogun claismasini elstirmemmeli ve müdahale etmemeli. 

 

Kuzey America Montessori Merkezine gore, (NAMC);  Montessori metodunun en can alici tarafi su sekilde ifade edilir.

Geleneksel eğitimde ogretmen dersi bir öğrenci grubuna sunar ve öğrencinin dersi dinlemesi ve sunulan  tum bilgileri ozumsemesi beklenir.

Halbuki montessori öğretmeni bir yada birkaç öğrenciyle birebir calisir. Cocugun ilgi ve ihtiyacına gore dersi şekillendirir. Dersi sunduktan sonra geri  çekilir yada cocugu sessizce müdahale etmeden  gözlemler. Bu sayede çocuk kendi basina bagimsiz olarak calismasina devam eder. Kendi bilgilerini inşa eder.istedigi kadar tekrar ederek öğrenmesini pekistir.  

Bu sayede montessori  metodu, öğrenciyi bilgileri pasif alicidan aktif katilimciya dogru transfer eder öğrenci öğrenme islemininde aktif katilimci olur.

Öğrenme,  dinleme ve hafızada tutmadan ziyade pratik yapilarak pekistirliyor.

  Maria Montessori derki El ne yaparsa zihin onu hatirlar

Konfucyuz derki,

 Okudum, unuttum, gördüm, hatırladım, yaptım, öğrendim

 Neden montessori eğitimi,

 Cunku birebir öğretme ve öğrenmenin cocuk üzerinde etkili oluşu,

Ogretmen cocugun öğrenme seviyesini ilgi ve isteklerini analiz edebiliyor cocugu cok yakindan tanıyabiliyor. Birebir ilgi öğretmenin çocuğa cok yakindan asina olmasini sagliyor.

Maria Montessori çocukluk sirri kitabinda belirtiği gibi: yetişkin, cocugun çevresinin bir parcasi olmali, montessori öğretmeni kendini cocugunun ihtiyaçlarına adamali. Cocugun bagimsiz aktivitelerinde cocuga karsi engel olmamali.(1936  cocukluk sirri)

 

Kuzey Amerika Montessori Center ,Montessori ogretmeninin rolunu su sekilde tanimlar.

Montessori ogretmeni bir rehber ve kolaylastirici  olarak gorulur soyleki Montessori ogretmeni cok iyi hazirlanmis bir Montessori cevresi ve ogrenme atmosferi olusturarak ogrencinin bir aktiviteden digerine ulasmasi icin  cabalar.

Maria Montessoriye gore,Montessori  ogretmeni tum dikkatini ders programina degil cocuga vermelidir. Montessori ogretmeninin her cocuk iicn gunluk bir ders progrmai olmasina ragmen, 

Cocuğun ilgi, ilerleme, ruh hali ve davranış değişiklikleri konusunda uyanık olmalıdır.

Montessori ogretmeni dersi mumkun oldugunca kisa tutmalidir.Asil amac cocuklarin ilgisini cekecek sekilde sunum hazirlamak. Material iaidn, sinifta nerde oldugu nasil kllanlmasi gerketigi ve bu matrelaal nler yaplirbunlar gosterildikten osnra ogrencinin kendisinin kesfetmesi hedeflenir.

Her  cocuk kendi ogrenme hizinda ilerler. Hazir oldugu zaman bir sonraki  asmaya gecebilir . Ve bu ogretmenin gozlemi sonucunda belirlenir .Montessori öğretmeni  çocuklarla ve Hazırlanmış Çevre arasındaki dinamik  bir bag olusturur.

 

 Öğretmenin  her çocuğa karsi tavri  sıcaklık, güvenlik, istikrar,  yargılayıcı olmayan ve  destekleyici bir tutum icermelidir.