GELENEKSEL YÖNTEMLERDEN FARKI

 
 
 

GELENEKSEL YÖNTEM

MONTESSORİ METODU

Geleneksel eğitim verilen sınıflar öğretmen merkezlidir. Öğretmen kontrolör görevi görür. Sınıf içi etkinlikler, düzenlemeler öğretmen tarafından belirlenip uygulamaya koyulur.

 

Montessori sınıfları öğrenci merkezlidir. Öğretmen sınıfta rehber rolündedir ve geri plandadır. Öğrenci ihtiyaç duyduğunda devreye girer.

Grup eğitimi uygulanır. Her çocuk aynı anda ve aynı zamanda öğrenmek durumunda kalır. Gelişimi yaşının gerisinde ya da ilerisinde olup olmadığı dikkate alınmaz.

 

Çocukların gelişim özellikleri gözlemlenerek her çocuğa tek tek bireysel eğitim uygulanır. Her çocukta doğuştan var olan potansiyelin en üst seviyeye çıkarılması amaçlanır.

 

 

Sınıfta aynı yaşta çocuklar bir araya getirilir.

 

Karma yaş grubu eğitimi vardır. 3 yıllık periyottaki yaş gruplarına göre sınıflar ayrılır. (3-6, 6-9, 9-12, 12-15,15-18). Karma yaş grubuyla birlikte çocuklarda işbirlikçilik, yardımseverlik, liderlik becerileri gelişir. Çocuklar birbirinden daha iyi öğrenirler. Doğal ev ortamında kardeşler birbirinden nasıl öğreniyorsa, montessori sınıflarında da aynı şekildedir.

 

 

Çocuğun hangi çalışmaları yapacağı öğretmeni tarafından önceden belirlenir. Kendine ayrılan yerde, grupla beraber eğilmek durumundadır.

 

Çocuk hazırlanmış ortam sayesinde sınıfta bağımsız olarak istediği çalışmayı seçer, diğer arkadaşlarını rahatsız etmeden istediği yerde ve istediği kadar çalışabilir. İsterse grup çalışmalarına katılabilir. Öğretmen çocuğun gelişim ve öğrenme hızına göre program belirler ve bireysel uygulanır.

 

 

Disiplin öğretmenin zorlamasıyla sağlanır.

 

*Hazırlanmış ortam ve eğitim sistemi çocuğun kişisel disiplinini geliştirir.

 

 

Kavramlar çocuğa öğretmen tarafından öğretilir. Hata yaptıysa öğretmen tarafından söylenir.

 

Özel geliştirilmiş materyallerle kavramları öğrenir ve kendini geliştirir. Başarıyla tamamlamış olduğu bir materyali,  farklı çözüm yolları keşfederek geliştirebilir. Materyallerin hata kontrolü sayesinde öz denetimini yapar, bağımsız bir şekilde kendi hatasını düzeltir.

 

 

 

Çocuklar ödül ve ceza sistemiyle motive edilir.

 

 

Ödül ceza sistemi uygulanmaz. Çocuk kendi içsel başarma duygusuyla motive olur.

 

 

Öz bakım becerileri ile ilgili bir program yoktur.

 

 

Materyaller ve çalışmalarla çocukların öz bakım becerileri geliştirilir. Kişisel ve çevre bakımını öğrenir.

 

 

Duyu gelişimi için az materyal bulunur.

Duyu gelişimine önem verilir. Çocuklar dış dünyayı duyularıyla algılarlar ve anlamlandırırlar.

 

 

Ezber yoluyla öğrenirler.

 

 

Deneyimleyerek, duyu organlarıyla hissederek somut bir şekilde öğrenirler.

 

 

 

Daha çok oyuncak bulunur. Çocuklar mış gibi yaparlar.

 

 

Gerçek materyaller çocukların deneyimleyerek hayatı öğrenmesi sağlanır. Mış gibi yapılmaz. Örneğin gerçek bir mutfak tezgahında çocuk kendi yemeğini hazırlayabilir.

 

  

Velilerin işe karışması isteğe bağlıdır.

 

 

Veliler için sınıfta program düzenlenir. Anne babalarında öğrenme sürecine katılmaları sağlanır.